Atest PZH do kontaktu z żywnością w branży opakowań – co warto wiedzieć

Atest PZH do kontaktu z żywnością w branży opakowań – co warto wiedzieć

 

Wybór opakowania produktu, zwłaszcza w przypadku branży spożywczej, wiąże się z przeanalizowaniem wielu ważnych kwestii, wśród których jedną z najważniejszych są certyfikaty i atesty bezpieczeństwa. W Polsce zdecydowanie najistotniejszą rolę odgrywa certyfikat PZH. Co należy o nim wiedzieć?

Różne produkty spożywcze w opakowaniach foliowych

Opakowania foliowe do żywności a atesty – dlaczego jest to takie ważne?

Analizowanie atestów nie jest stratą czasu. W ten sposób można zrobić zakupy w pełni świadomie i zyskać pewność co do jakości wybieranych opakowań. Mają one bezpośredni kontakt z żywnością i ich materiał wykonania może wchodzić z nią w różne reakcje. To z kolei powoduje wydzielanie niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Kupując właściwe opakowania, można tego uniknąć.

Trzeba podkreślić, że to właśnie opakowanie foliowe do żywności w dużej mierze decyduje o bezpieczeństwie przechowywania jedzenia. Ma ono także wpływ na to, czy produkty spożywcze zachowają swoje cenne wartości odżywcze. Opakowania bez stosownych certyfikatów mogą przyczynić się do zmiany smaku, wyglądu czy zapachu jedzenia.

 

Atest PZH do kontaktu z żywnością – podstawowe informacje

Za przyznawanie atestu PZH odpowiada Państwowy Zakład Higieny. Certyfikat ma postać dokumentu i stanowi potwierdzenie, że dane opakowanie jest zgodne z normami bezpieczeństwa oraz nie wpływa negatywnie zarówno na ludzkie zdrowie, jak i środowisko naturalne. Jest ono sprawdzane pod kątem składu i właściwości – w tym celu przeprowadzane są badania i testy.

Należy też wiedzieć, że atest Państwowego Zakładu Higieny nie jest przyznawany na czas nieograniczony. Standardowo obowiązuje przez okres 5 lat od momentu wystawienia dokumentu. Jednak czasami czas ten jest krótszy – np. dla wyrobów mających kontakt z wodą są to 3 lata.

[obraz_1]

Czy atest PZH jest obowiązkowy?

Certyfikat PZH nie jest przyznawany automatycznie w momencie wprowadzenia na rynek produktu. Wydawany jest na wniosek producenta. Co ciekawe, od 2016 roku ubieganie się o atest jest obowiązkowe głównie w sytuacji, kiedy produkt ma mieć kontakt z wodą zdatną do spożycia (mogą to być np. elementy instalacji wodociągowej). Tym samym dla opakowań, także tych przeznaczonych do żywności, staranie się o atest jest dobrowolne.

To dowodzi, że producent, który zdobył atest PZH do kontaktu z żywnością, jest godny zaufania. Podjęcie działań mających na celu udowodnienie bezpieczeństwa użytkowania opakowań pokazuje, że firma ma na uwadze zdrowie i dobro konsumentów.

Jak sprawdzić, czy opakowania foliowe do żywności mają atest PZH?

Najczęściej informację o tym, że dane opakowanie ma certyfikat PZH, można znaleźć bezpośrednio na nim. Umieszcza się ją często także w innych miejscach, takich jak:

 

  • dołączona ulotka,
  • folder reklamowy,

 

  • strona internetowa producenta.

Mało prawdopodobne jest, że firma mająca taki atest nie będzie o tym wspominać. Informacja tego typu stanowi dodatkową zachętę do zakupu i podkreśla, że produkt może być używany bezpiecznie. Ponadto można się w ten sposób wyróżnić na tle konkurencji i łatwiej jest zdobyć zaufanie potencjalnych klientów.

Komentarz